Pariziene cu gem de căpșune

DSC04658

Când spui pariziene, te gândești la un preparat franțuzesc, complicat, pretențios. Fals. Sunt extrem de simplu de făcut, vă trebuie doar puțină îndemânare și răbdare. Pentru că nu au cum să nu vă iasă din prima. Eu le ador prin simplu fapt că sunt „versatile”; fie că vreți un desert, o gustare când sunteți pe fugă, sau un pachețel pentru drumuri mai lungi, parizienele sunt o alegere ideală. Cele din poze sunt umplute cu gem de căpșune/brânză sărată, însă puteți să folosiți ce vreți voi, de la ciocolată cu sau fără nuci/alune, până la gemuri diverse, brânză de vaci cu stafide etc. Combinați cum vreți voi, după preferințe 🙂

Ingrediente:

500 g făina
260 ml lapte
70 g zahar brun (ăsta îl prefer eu, puteți folosi și zahăr alb)
50 g unt
20 g drojdie
2 oua (1 pentru aluat și 1 pentru uns)
un varf de sare
2 lingurițe de susan
gem de căpșune
Mod de preparare:
Mai întăi se face maiaua cu drojdia, 2 linguri de făină și 2 de zahăr, și lapte (atât cât să fie maiaua manevrabilă). Se lasă la loc călduț, ferită de curenții de aer.
După ce a crescut se adaugă restul de făină și de zahăr, untul pe care l-am topit în prealabil, și sarea. Se lasă iar la crescut până își dubleză volumul.
Când considerați că a crescut suficient, îl împărțiți în 8 bucăți egale. Cu ajutorul unui făcăleț, faceți un oval iar jumătate din el îl împărțim în 5-6 fâșii egale. Pe jumătatea netăiată puneți o linguriță de gem, exact în centru, după care rulați cu atenție, având grijă să împachetați întâi capetele; în acest fel, compoziția va rămâne la locul ei. Eu le-am dat o formă ușor ovală, dar puteți să le lăsați drepte, depinde cum vă place mai mult.
Pentru a ieși cât mai pufoase, se lasă să crească încă 20-30 de minute în tava de copt, timp în care lăsăm cuptorul la încălzit.
Ungem parizienele cu oul bătut bine, presărăm susan pe fiecare în parte, apoi le băgăm în cuptor, la 180 de grade, pentru 25-30 de minute.
Se servesc atât calde, cât și reci. Eu le prefer reci, alături de un pahar cu lapte 🙂
DSC04662
DSC04660

Lasă un comentariu