Sfaturi în lupta cu răceala și gripa

raceala-gripa1Există mijloace pentru evitarea contactării virușilor sau pentru înlaturarea lor în cel mai scurt timp, înainte de a se declanșa o răceală puternică. Sistemul imunitar are nevoie de 4-5 ore de somn pentru a se regenera în totalitate; dacă se întamplă contrariul celulele care luptă împotriva virușilor sunt slăbite și “recuperate” abia pe jumătate. Fumatul, alcoolul și stresul sunt factorii cei mai distructivi ai sistemului imunitar, care omoară aceste celulele.

Trebuie să avem grijă la picioarele reci! Atunci când corpul dă semnalul că acestea au înghețat, vasele de sânge se “rearanjează” adunându-se în zonele în care se afla organele vitale, pentru a le încălzi pe acestea.

Un alt factor distructiv al sitemului imunitar îl reprezintă alimentația nesănatoasă gen junk food, fast food, care ne slăbește foarte mult sistemul imunitar, deoarece aceasta conține foarte multe grăsimi și prea puține substanțe nutritive sănătoase. Prin consumarea acestor alimente se pierde o cantitate esențială de vitamine din corp, care la rândul lor reprezintă un factor foarte important pentru întărirea imunității.

A devenit deja un clișeu dar trebuie întipărit în memorie că lichidele sunt foarte importante. Cu cât bem mai multe lichide cu atât virușii sunt ținuți departe de organism. Știm că iarna se beau cele mai puține lichide, deoarece ne lipsește acea senzație de sete pe care o avem vara, dar trebuie să facem un efort și să suplinim doza de apă.

Simptomele bolilor de tip gripă sau răceală

Dacă avem febră mare(în jur de 39 sau 40 grade celsius), dureri de cap, dureri musculare, frisoane, congestionarea faringelui( “roșu în gât”) ori tuse seacă înseamnă că ne-am contaminat cu gripă sau răceală.

Diferența dintre gripă și răceală

Gripa se manifestă prin dureri intense de cap sau zone musculare și prin răgușeală până la pierderea vocii, pe când răceala se manifestă prin nas înfundat, ușoare amețeli și tuse frecventă.

Cum ne putem trata?

Dacă am fost contaminați de către un om bolnav trebuie să ne tratăm cu medicamente și ceaiuri calde. Internetul și alte surse pot fi de multe ori înșelătoare așa că este recomandat să cerem părerea unui medic specialist. Un ajutor de nădejde poate fi ceaiul de mușețel sau ceaiul de tei, ambele ajutând de multe ori la desfundarea nasului și curățarea stomacului.

Cum putem să ne ferim de răcelile comune?

Virusurile ce cauzează răcelile pot supravieţui pe obiecte ore în şir. Atingând obiectele contaminate şi apoi nasul, gura şi ochii, transmitem virusurile mucoaselor şi astfel ne infectăm, de aceea este necesar să ne spălam pe mâini de mai multe ori pe zi.Prosoapele de hârtie de unica folosinta sunt cele mai utile pentru că, în acest mod, putem preveni transmiterea infecţiei.

Când cineva strănută, picături ce conţin virusuri se împrăştie în aer; inhalându-le, ne infectăm. Prin urmare, trebuie să păstrăm o distanţă de cel puţin 1 m faţă de o persoană care strănută.

Măncarea sănătoasă și exerciţiile în aer liber ne îmbunătățesc sistemul imunitar și ne dau doza zilnică de energie.

Trebuie evitate grăsimile și zaharurile în exces deoarece ele slăbesc sistemul imunitar. De asemenea,sportul ne ajută să ne menținem în formă și să ne bucurăm de un organism sănătos. Câteva exerciții în fiecare dimineață, sau maxim două de alergat în parc pe saptamână sunt suficiente ca să combatem răceala.

Fructele și legumele sunt extrem de variate în această perioadă. De aceea ar trebui să profităm de acest lucru și să încercăm pe cât posibil să le consumăm în stare naturală pentru că acestea conțin multe vitamine care ne ajută  să ne fortificăm organismul în această perioadă. Usturoiul, dovleceii, morcovii, vinetele sau sfecla sunt legumele pe care nu ar trebui să le ocolim toamna aceasta.

Fumatul este strict interzis, deoarece simptomele răcelii se manifestă mai agresiv la fumători  şi pentru o perioadă mai lungă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s