Portocalele, izvor nesecat de sănătate

orange__by_clyme-d16y3kk1Din momentul în care frigul năpăstuiește asupra noastră, ne gândim ce am putea face pentru a ne înveseli. De cele mai multe ori gândurile noastre fug automat la deserturi savuroase sau băuturi calde (ceai, ciocolată caldă etc). Dar cel mai des cuvântul portocale este primul care ne trece prin minte. Și este foarte bine, pentru că nu există vreun fruct mai potrivit pentru a fi consumat în perioada când răcelile sunt la ele acasă.

Portocala (sau Citrus sinesis) este un hibrid cultivat încă din vremurile antice, o combinație intre pomelo (Citrus maxima) și mandarină  (Citrus reticulata). Este un copac de dimensiuni medii care crește în conditii optime chiar până la 13 m înălțime. Florile sale sunt albe, parfumate și apar izolat sau în buchet, iar fructul este portocala dulce.

Știați că 100 de grame de portocală conține 75% vitamina C? Aceasta este unul dintre mulții nutrienți care crește imunitatea organismului oferă protecție antioxidantă.

Portocalele sunt surse foarte bune de fibre, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc si vitamina A.

Prin consumul regulat al acestui fruct ne putem proteja împotriva bolilor cardiace, regla colesterolul, stabiliza presiunea arterială, preveni apariția pietrelor la rinichi, sau chiar să ardem grasimile. Funcționează și împotriva constipației, este bun pentru problemele cu dinții și gingiile dar și un “pansament gastric”. Și ceea ce marea majoritate dintre noi știm deja, combate răceala și gripa și ajută la tratarea depresiei ușoare!

Rețete naturiste cu portocale

Acest fruct minune poate fi folosit ca un remediu naturist pentru o mulțime de probleme precum infertilitatea, constipația, insomnia sau nervozitatea.

Dacă aveți nevoie de un tratament pentru infertilitate puteți apela cu încredere la portocale, deoarece fructul conține cantități importante de folați (acid folic). 100 de grame de portocală conține 4% folat. Acidul folic (sau vitamina B9) este recunoscut pentru scăderea riscului de a avea un copil cu un defect neural sever. Și bărbații au un motiv bun pentru a consuma cât mai des portocale pentru că acesta îmbunatatește calitatea spermei.

În cazul constipației se fierbe coaja unei portocale în 300 ml de apă, timp de 20 de minute, după care apa se aruncă pentru ca o sa fie amară. Reluați operația și îndulciți cu puțină miere sau cu zahăr nerafinat. Se scoate coaja, se lasă să se usuce pe o suprafață curată și se mănâncă. Astfel, coaja stimulează secreția biliară și peristaltismul intestinal.

Pentru insomnie folosim florile și frunzele de portocal, cu ajutorul cărora vom pregăti o infuzie. În cazul infuziei de flori se fierbe o lingură de flori într-un sfert de litru de apă clocotită, după care se lasă să infuzeze timp de zece minute. Se bea câte o ceașcă după primele două mese și încă una cu un sfert de ora înainte de culcare. Dacă preferați o infuzie de frunze, atunci trebuie să puneți patru sau cinci frunze în 250 ml de apă clocotită, care se lasă să infuzeze timp de zece minute și se administrează ca și infuzia de flori.

Nervozitate se tratează printr-o infuzie din 100 g flori la un litru de apă clocotită care se lasă 15 minute și se strecoară. Se bea câte o ceașcă după cele trei mese si încă una înainte de culcare.

Atenție la cantitatea de portocale consumată!

Fructele citrice pot produce carențe de calciu în organism dacă sunt consumate în exces, datorită faptului că au acid citric. De aceea sunt indicate exercițiile fizice ușoare după consumarea acestora.

Sucul de portocale trebuie băut dimineața și neapărat pe stomacul gol pentru ca organismul o digeră extrem de repede.

Portocalele pot fi folosite și pentru uz extern

Sucul nu portocale nu este bun numai pentru a ne potoli setea. Daca îl amestecăm cu o lingură de miere vom obține o mască cu efect hidratant. Acest suc este bun și pentru dantură și albirea naturală a dinților.

Nici coaja de portocale nu trebuie uitată.Aceasta se poate folosi în tratarea acneei și a coșurilor, prin aplicare locală și este ingredientul secret pentru masca cu efect calmantcare o să facă minuni pentru tenul vostru.

Mai mult, coaja de portocală este folosită pentru curaarea apelor poluate, deoarece aceasta poate elimina resturile de vopseluri acide industriale din apă, protejând astfel mediul înconjurător.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s